- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Aromatyczny sos koperkowy

Gdy brak czasu na przygotowanie obiadu, idealnym rozwiązaniem jest ugotowanie aromatycznego sosu koperkowego. Bardzo szybko mozna go przygotować bez dużego wysiłku. A dodatkowo sam koper jest bogaty w minerały i witaminy, więc warto go stosować w kuchni.

Czas przygotowania ~20 min Czas gotowania ~1 godzina
Poziom trudności Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 4 – 6 talerzy
Kalorie Cena

Składniki

  • 1 cebula
  • 1/2 pęczku koperku
  • 2 szklanki rosołu
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Olej do smażenia
  • Pieprz i sól

Sprzęt

  • Nóż kuchenny
  • Deska do krojenia
  • Rondel
  • Szklanka
  • Łyżka

Sposób przygotowania

  • Cebulę obrać i umyć.
  • Koperek umyć.
  • Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Do cebuli wrzucić ziele angielskie.
  • Posiekać koper i wrzucić do rondla z cebulą.
  • Wlać rosół i gotować przez kilka minut.
  • Rozrobić wodę z mąką pszenną i zagęścić sos.
  • Przyprawić pieprzem i solą.

Gotowe! Doskonałym dodatkiem do tego sosu jest jajko na twardo.
Życzę smacznego!