Dawno w domu nie gościła typowa fasolka po bretońsku z białej moczonej fasoli! Idealny powód aby takową przyrządzić. W sumie wyjątkowo nie udziwniałem przepisu. Jedynym wyjątkiem jest zagęszczenie samej zupki mąką ziemniaczaną, aby pozbyć się glutenu. Jednakże, przygotowując ten przepis w formie bezglutenowej, należy zwrócić szczególną uwagę na kiełbasę oraz boczek, ponieważ tam może się czaić ukryty.
Czas przygotowania | ~12 godzin | Czas gotowania | ~1,5 godziny |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 4-6 misek |
Składniki
- ½ kg fasoli białej
- 2 duże kiełbasy
- 100 g boczku wędzonego
- 7 łyżeczek przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki smalcu
- 10 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- 5 łyżek mąki ziemniaczanek
- Sól i pieprz
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Patelnia
- Garnek
- Pokrywka
- Łyżka
- Szklanka
Sposób przygotowania
- Fasolę opłukać, zalać wodą i odstawić na minimum 12 godzin do namoczenia.
- W wodzie, w której się moczyła postawić na ogień, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.
- Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
- Gdy woda się zacznie gotować, dodać 4 łyżeczki przecieru i garść kiełbasy.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek, 3 łyżeczki przecieru i cebulę na smalcu. Dodać połowę do zupy, po czym wyłowić część fasoli i wrzucić na patelnię. Po chwili smażenia wrzucić wszystko do zupy.
- Gotować, aż fasola zmięknie. Na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie w szklance.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Gotowe! Lepiej smakuje na drugi dzień.
Życzę smacznego!