- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Bezglutenowa fasolka po bretońsku

Dawno w domu nie gościła typowa fasolka po bretońsku z białej moczonej fasoli! Idealny powód aby takową przyrządzić. W sumie wyjątkowo nie udziwniałem przepisu. Jedynym wyjątkiem jest zagęszczenie samej zupki mąką ziemniaczaną, aby pozbyć się glutenu. Jednakże, przygotowując ten przepis w formie bezglutenowej, należy zwrócić szczególną uwagę na kiełbasę oraz boczek, ponieważ tam może się czaić ukryty.

Czas przygotowania ~12 godzin Czas gotowania ~1,5 godziny
Poziom trudności Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 4-6 misek

Składniki

  • ½ kg fasoli białej
  • 2 duże kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • 7 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 10 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanek
  • Sól i pieprz

Sprzęt

  • Nóż kuchenny
  • Deska do krojenia
  • Patelnia
  • Garnek
  • Pokrywka
  • Łyżka
  • Szklanka

Sposób przygotowania

  • Fasolę opłukać, zalać wodą i odstawić na minimum 12 godzin do namoczenia.
  • W wodzie, w której się moczyła postawić na ogień, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.
  • Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.
  • Gdy woda się zacznie gotować, dodać 4 łyżeczki przecieru i garść kiełbasy.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek, 3 łyżeczki przecieru i cebulę na smalcu. Dodać połowę do zupy, po czym wyłowić część fasoli i wrzucić na patelnię. Po chwili smażenia wrzucić wszystko do zupy.
  • Gotować, aż fasola zmięknie. Na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie w szklance.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Gotowe! Lepiej smakuje na drugi dzień.
Życzę smacznego!