- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Bogracz węgierski

radycyjny węgierski bogracz powinien być gotowany na świeżym powietrzu w specjalnym emaliowanym kociołku. Jednakże można przyrządzić tą zupę w cieple domowej kuchni w zwykłym garnku. Nie traci on na swoim wspaniałym smaku.

Czas przygotowania ~30 min Czas gotowania 1 godzina
Poziom trudności Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 4-6 talerzy
Kalorie Cena

Składniki

  • 600 g mięsa gulaszowego (w tym wypadku szynka wieprzowa bez kości)
  • 800 g pomidorów
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • 1 opakowanie przyprawy do wieprzowiny
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g cebuli
  • 200 g marchwi
  • 200 g selera
  • 200 g pietruszki
  • 1 kg kartofli
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Sprzęt

  • Miska
  • Łyżka
  • Nóż kuchenny
  • Deska do krojenia
  • Duży garnek
  • Pokrywka do garnka

Sposób przygotowania

  • Ponad 30 minut wcześniej przygotować marynatę:
    • W misce wymieszać: olej, paprykę w proszku i przyprawę do wieprzowiny
    • Wrzucić do środka mięso i dokładnie wymieszać, aby całe zostało pokryte marynatą.
    • Wstawić do lodówki pod przykryciem. Można co jakiś czas zamieszać.
  • Obrać cebulę, marchew, seler, pietruszkę oraz kartofle.
  • Wyciąć gniazda z papryki.
  • Warzywa pokroić w kostę, cebulę posiekać.
  • Zeszklić na smalcu cebulę wraz z zielem angielskim. Ja to robię w garnku, w którym będę gotować całą zupę.
  • Dodać mięso wraz z marynatą, chwilę podsmażyć, aż się zetnie.
  • Nastepnie dolać wody, wsypać kminek oraz czosnek niedźwiedzi, po czym dusić kilka minut.
  • Wrzucić pokrojone pomidory oraz przecier. Dusić dalej.
  • Po kilku minutach, gdy pomidory zaczną mięknąć, dodać pozostałe warzywa: seler, pietruszkę, marchew, ziemniaki.
  • Pod koniec dodać paprykę, po czym gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przed podaniem wsypać do zupy czosnek niedźwiedzi.

Gotowe! Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, można go zagęścić mąką.
Życzę smacznego!