Brokuły, czyli kapusta szparagowa wraz z kalafiorem są niezwykle bogate w składniki odżywcze i minerały. Z tego powodu należy umieścić je na stałe w naszej codziennej diecie. Jednakże wiele osób nie przepada za tym smakiem, ale można go wzbogacić dzięki czemu nawet najwybredniejsi polubią brokuł w postaci kremowej zupy brokułowej z ziemniakami. Zapraszam do przepisu.
Czas przygotowania | ~20 min | Czas gotowania | ~1 godzina |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 8 talerzy | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 1 porcja rosołowa
- 1 cały brokuł
- 8 ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 3 kulki ziela angielskiego
- Kilka cm białej część pora
- Kilka łyżeczek warzywka /soli do wersji bezglutenowej
- Pieprz do smaku
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Duży garnek
- Łyżeczka
- Blender
Sposób przygotowania
- Warzywa obrać i umyć.
- Cebulę posiekać.
- Cebulę i ziele angielskie podsmażyć na oleju w garnku w którym będzie gotowana zupa.
- Następnie wrzucić porcję rosołową i zalać wodą do połowy garnka i zacząć gotować.
- Posolić zupę warzywkiem.
- Brokuł rozebrać na różyczki i wrzucić do garnka.
- Kartofle pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
- Gotować aż zmiękną ziemniaki i brokuł.
- Następnie wyłowić porcję rosołowa i trochę ziemniaków.
- Zupę zblendować na jednolity krem.
- Posiekać białą część pora na półplasterki.
- Porcję rosołową oskubać z pozostałego mięsa.
- Podawać w miseczkach przybrane wyłowionymi ziemniakami, kawałkami mięsa oraz posiekanym porem.
Gotowe! Jeśli ktoś woli jednolity krem, może nie wyławiać ziemniaków i zblendować oskubane mięso razem z całą zupą.
Życzę smacznego!
O zapowiada się apetycznie, na pewno spróbuję ugotować. ?