Wiele razy widziałem w sklepach specjalne drogie oleje czosnkowe w fikuśnych butelkach. Jedną postanowiłem kupić, żeby następnie w niej wykonać własny. Przepis jest banalnie prosty, ale za to olej czosnkowy uświetni każdą sałatkę i surówkę delikatnym czosnkowym aromatem i smakiem. Nie czekać tylko robić własny olej czosnkowy!
Czas przygotowania | 5-7 dni | Czas gotowania | – |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | 200 ml |
Składniki
- 200 ml oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
Sprzęt
- Słoik lub butelka
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Lejek
Sposób przygotowania
- Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
- Wrzucamy do słoika lub butelki.
- Zalewamy olejem i odstawiamy do chłodnej i ciemnej szafki.
Gotowe! Po tygodniu już się nadaje do użytku.
Życzę smacznego!
