- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Domowy olej czosnkowy

Wiele razy widziałem w sklepach specjalne drogie oleje czosnkowe w fikuśnych butelkach. Jedną postanowiłem kupić, żeby następnie w niej wykonać własny. Przepis jest banalnie prosty, ale za to olej czosnkowy uświetni każdą sałatkę i surówkę delikatnym czosnkowym aromatem i smakiem. Nie czekać tylko robić własny olej czosnkowy!

Czas przygotowania 5-7 dni Czas gotowania
Poziom trudności Poziom trudności: Bardzo łatwy
Ilość porcji 200 ml

Składniki

  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku

Sprzęt

  • Słoik lub butelka
  • Nóż kuchenny
  • Deska do krojenia
  • Lejek

Sposób przygotowania

  • Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
  • Wrzucamy do słoika lub butelki.
  • Zalewamy olejem i odstawiamy do chłodnej i ciemnej szafki.

Gotowe! Po tygodniu już się nadaje do użytku.
Życzę smacznego!

 

Domowy Olej Czosnkowy