Co wyjdzie z połączenia karkówki, miodu i pomidorów? Na pewno nietuzinkowe połączenie, dlatego własnie postanowiłem to przygotować. Długo duszone mięso zachwyca delikatnością, a słodko pomidorowy sos dodaje nietypowych wrażeń kulinarnych. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie miałem okazji jeść czegoś podobnego.
Czas przygotowania | ~1 godzina | Czas gotowania | 2,5 godziny |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 5 kawałków |
Składniki
- 400 g karkówki w 1 kawałku
- 100 g miodu wielokwiatowego
- Pomidory w puszce
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 cebule
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki pszennej
Sprzęt
- Deska do krojenia
- Nóż kuchenny
- Brytfanna
- Pokrywka
- Blender
- Moździerz
Sposób przygotowania
- Mieso umyć, osuszyć i natrzeć pieprzem i maggi.
- Zioła prowansalskie utrzeć w moździerzu i wymieszać z miodem i 3 łyżkami oleju. Następnie natrzeć tym mięso i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Cebulę obrać i pokroić na piórka.
- W brytfannie na dodatkowym oleju przesmażyć same mięso.
- Następnie dodać cebulę z marynatą oraz wlać pomidory z puszki i trochę wody.
- Dusić pod przykryciem przez 2 godziny, gdy potrzeba dolewać wody.
- Na koniec sos zblendować i zagęścić mąką.
Gotowe! Z tym przepisem trzeba uważać, ponieważ może nie trafić w niektóre gusta.
Życzę smacznego!