- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Duszona karkówka w miodzie i pomidorach

Co wyjdzie z połączenia karkówki, miodu i pomidorów? Na pewno nietuzinkowe połączenie, dlatego własnie postanowiłem to przygotować. Długo duszone mięso zachwyca delikatnością, a słodko pomidorowy sos dodaje nietypowych wrażeń kulinarnych. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie miałem okazji jeść czegoś podobnego.

Czas przygotowania ~1 godzina Czas gotowania 2,5 godziny
Poziom trudności Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 5 kawałków

Składniki

  • 400 g karkówki w 1 kawałku
  • 100 g miodu wielokwiatowego
  • Pomidory w puszce
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej

Sprzęt

  • Deska do krojenia
  • Nóż kuchenny
  • Brytfanna
  • Pokrywka
  • Blender
  • Moździerz

Sposób przygotowania

  • Mieso umyć, osuszyć i natrzeć pieprzem i maggi.
  • Zioła prowansalskie utrzeć w moździerzu i wymieszać z miodem i 3 łyżkami oleju. Następnie natrzeć tym mięso i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • Cebulę obrać i pokroić na piórka.
  • W brytfannie na dodatkowym oleju przesmażyć same mięso.
  • Następnie dodać cebulę z marynatą oraz wlać pomidory z puszki i trochę wody.
  • Dusić pod przykryciem przez 2 godziny, gdy potrzeba dolewać wody.
  • Na koniec sos zblendować i zagęścić mąką.

Gotowe! Z tym przepisem trzeba uważać, ponieważ może nie trafić w niektóre gusta.
Życzę smacznego!