- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Duszona marchewka na gęsto z zielonym groszkiem

Marchew bogata jest w niezbędne nam do życia witaminy i minerały, przez co ważne jest aby miała stałe miejsce w naszej diecie. Jednakże aby nie znudziła się należy urozmaicać sposób podania i przygotowania. Duszona w połączeniu z zielonym groszkiem konserwowym daje przepyszne połączenie idealne do obiadu.

Czas przygotowania ~25 minut Czas gotowania ~1 godzina
Poziom trudności Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 6 – 8 salaterek
Kalorie Cena

Składniki

  • 700 g marchwi
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 łyżki margaryny do smażenia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pieprz i sól

Sprzęt

  • Nóz kuchenny
  • Deska do krojenia
  • Rondel
  • Pokrywka do rondla
  • Otwieracz do konserw
  • Szklanka

Duszona marchewka na gęsto z zielonym groszkiem podana z tortellini

Sposób przygotowania

  • Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  • Pokrojoną marchew podsmażyć w rondlu przez 5 min na margarynie.
  • Dolać 1,5 szklanki wody, po czym przykryć i dusić.
  • Po około 30 minutach dodać groszek wraz z zalewą.
  • Dusić przez następne 15-20 min.
  • Na koniec przyprawić solą, pieprzem i cukrem, po czym zagęścić mąką rozrobioną z wodą.

Gotowe! Marchewka na gęsto z groszkiem idealna jest jako dodatek do głównego dania obiadowego. Można też zrobić bardziej leistą wersję i wykorzystać ją jako sos.
Życzę smacznego!