Niestey mamy już okres zimowy. Jeśli macie smaka na mięsko z grilla tak jak ja, to zapraszam na pyszną goloneczkę w ziołach upieczoną w piekarniku. Ten smak przywróci najlepsze wspomnienia lata!
Czas przygotowania | 12 godzin 20 minut | Czas gotowania | ~45 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | zależnie od ilości golonek | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- Golonka – ja robiłem 3 kawałki
- 6 liści laurowych
- 8 kulek ziela angielskiego
- Margaryna
- Sól i pieprz
- Marynata:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka cząbru
- 3 ząbki czosnku
- Pieprz
- Sos sojowy
Sprzęt
- Garnek
- Miska
- Nóż kuchenny
- Piekarnik
- Naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania
- Ugotować golonkę w osolonej wodzie wraz z zielem angielski, liściem laurowym i pieprzem.
- Po 20 minutach gotowania wyjąć mięso do ostudzenia.
- Wymieszać w miseczce składniki marynaty.
- Goloneczkę ponacinać w kratkę z dwóch stron.
- Wmasować marynatę, tak aby w nacięcia się dostała.
- Odstawić do lodówki na noc.
- Można co jakiś czas obtaczać mięso w marynacie żeby lepiej się rozprowadziła.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym.
- Położyć na każdym kawałku golonki około 1,5 łyżeczki margaryny.
- Upiec mięso w piekarniku.
Gotowe! Podawać z chlebem, bądź z ziemniakami z obowiązkowym zimnym piwem (oczywiście dla pełnoletnich).
Życzę smacznego!