- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Grillowana cukinia

Jak już wcześniej pisałem sezon grillowania już się zbliża do końca. Chociaż zdarzyło mi się robić grilla przy -20° mrozie w czasie sylwestra :). Zawsze warto sobie zapisać przepis na później aby go wykorzystać. Dziś prezentuję banalnie prosty sposób przyprawienia cukinii przed wrzuceniem jej na ruszt. Zapraszam!

Czas przygotowania ~1 godzina Czas gotowania ~20-25 minut
Poziom trudności Poziom trudności: Bardzo łatwy
Ilość porcji 8-12 plastrów

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Sprzęt

  • Nóż kuchenny
  • Deska do krojenia
  • Moździerz
  • Pojemnik o dużej powierzchni dna
  • Grill
Pierś z kurczaka marynowana w gorczycy

Sposób przygotowania

  • Cukinię umyć, po czym pokroić na plastry grubość 1,5 cm.
  • Pieprz, sól i czosnek granulowany utrzeć w moździerzu
  • Oprószyć cukinię z obu stron przyprawami. Jeśli zabraknie mieszanki – dorobić więcej.
  • Posklejać plastry ze sobą i ułożyć w pojemniku, żeby sobie minimum godzinkę poleżały w przyprawach.
  • Upiec z obu stron na grillu

Gotowe! Miły dodatek do pieczonego mięsiwa, zamiast surówki.
Życzę smacznego!