Strasznie duża przerwa w aktualizacjach się zrobiła za co bardzo przepraszam, ale potrzebowałem przerwy. Mniej czasu na gotowanie, mniej chęci do spisywania przepisów. Trochę się tego nałożyło na siebie… No ale w końcu mam nadzieję wrócę do regularnych aktualizacji – przynajmniej 2 w tygodniu (było by sukcesem) – może nawet odkurzę kanał na YT :).
Dziś prezentuję ogromną porcję gulaszu po myśliwsku. Warto ugotować większą ilość i mieć na parę dni spokój gdy brak czasu na gotowanie. Idealnie też nadaje się do mrożenia w mniejszych porcjach!
Czas przygotowania | ~30 minut | Czas gotowania | 2 godziny |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | Jak dla małego oddziału wojskowego |
Składniki
- 800 g łopatki wieprzowej
- 1 kiełbasa
- 400 g cebuli
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki margaryny do smażenia
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 10 kulek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki mąki
- 2 saszetki sosu pieczeniowego ciemnego
Sprzęt
- Deska do krojenia
- Nóż kuchenny
- Duży garnek
- Pokrywka
- Szklanka
- Warzecha
Sposób przygotowania
- Cebulę obrać i posiekać.
- Pieczarki pokroić w drobną kostkę.
- Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Kiełbasę także pokroić w podobną kostkę.
- Na mieszance tłuszczów przesmażyć cebulę z liśćmi oraz zielem.
- Dodać łopatkę i kiełbasę, paprykę, sos sojowy; smażyć aż się równo zetnie na wierzchu.
- Dolać wody – tyle aby przykryć mięso – po czym dusić na małym ogniu przez pół godziny.
- Po tym czasie dodać pieczarki, wszystko wymieszać, uzupełnić wodę i dusić aż zmięknie mięso.
- Po około 2 godzinach – gdy mięso jest już miękkie wlać rozmieszany z wodą sos pieczeniowy. W razie potrzeby dodatkowo zagęścić mąką.
Gotowe! Porcja jest ogromna – można zamrozić aby przechować dłużej.
Życzę smacznego!