Chcesz zabłysnąć przed swoją drugą połówką nietypową potrawą na romantycznej kolacji walentynkowej? Zrób gulasz i włóż w to serce! Ściślej mówiąc zrób gulasz z kurzych serduszek. W końcu jest ono motywem przewodnim całego dnia Świętego Walentego. Zapraszam!
Czas przygotowania | ~15 minut | Czas gotowania | ~2 godziny |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 2 – 3 talerze | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 400 g kurzych serc
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 4 kulki ziela angielskiego
- Szczypta majeranku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki margaryny do smażenia
- Sól i pieprz
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Rondel
- Łyżka
- Praska do czosnku
- Szklanka
Sposób przygotowania
- Kurze serduszka opłukać pod bieżącą wodą.
- Podsmażyć je na margarynie przez kilka minut.
- Cebule obrać, umyć i posiekać, następnie dodać do smażących się kurzych serc.
- Po kilku minutach przecisnąć przez praskę czosnek.
- Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Następnie dusić aż mięso zmięknie.
- Na koniec zagęścić mąką pszenną.
Gotowe! Idealnie smakuje z ziemniaczkami i ogórkiem konserwowym.
Życzę smacznego!