Poprawne ugotowanie ryżu czasami sprawia ogromne problemy. Wyważenie czasu gotowania i ilości wody nie jest takie proste jak się czasem wydaje. Udało mi się jednak w miarę dobrze dobrać parametry tego procesu, dzięki czemu zawsze wiem czego się spodziewać, gdy wykładam ryż na talerze lub do misek. Zachęcam do spróbowania mojego sposobu oraz do podzielenia się opinia.
Czas przygotowania | ~5 minut | Czas gotowania | ~40 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | Zależnie od ilości |
Składniki
- Ryż w proporcji 1:3 do wody
- Woda w proporcji 3:1 do ryżu
- 3+ łyżeczek wegety
- 3-4 łyżek oleju
Sprzęt
- Garnek
- Durszlak
- Łyżka / warzecha
- Pokrywka garnka`
Sposób przygotowania
- (opcjonalnie) Ryż opłukać z 2 razy.
- Przygotować ryż i wodę w w proporcji 3 części wody na 1 porcję ryżu – dobrze jest używać jakiejś miarki (np. jednej szklanki).
- Najpierw wlać samą wodę do garnka, przyprawić wegetą i olejem, po czym ją zagotować.
- Do wrzącej wody wsypać ryż, ciągle mieszając aby się nie przykleił do dna.
- Obniżyć ogień do minimum i gotować tak mniej więcej 25 minut.
- Jednakże polecam sprawdzać co jakiś czas i mieszać. Możliwe, że wystarczy mniej czasu.
- Po tych 25 minutach ryż powinien już być w miarę miękki na wierzchu i twardawy w rdzeniu.
- Po tym czasie wyłączamy ogień i odstawiamy garnek pod przykryciem na około 20 minut. Dzięki temu ziarna ryżu powolutku dojdą i będą miękkie na całym przekroju.
- Na koniec wystarczy zahartować – przepłukać 2-3 razy zimną wodą i odcedzić.
Gotowe! Teraz można już go serwować.
Życzę smacznego!