- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Jak ugotować kaszę jęczmienną

Aby ugotować kaszę jęczmienną nie potrzeba zbyt wiele doświadczenia. Wystarczy czas, cierpliwość i mały ogień.

Czas przygotowania ~2 minut Czas gotowania ~35 minut
Poziom trudności Poziom trudności: Bardzo Łatwy
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki

  • Kasza jęczmienna i woda w stosunku 1:3
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżeczki soli (w przypadku dużej ilości kaszy można wsypać więcej)

Sprzęt

  • Szklanka
  • Garnek
  • Łyżka
  • Cedzak

Sposób przygotowania

  • Przygotować 1 szklankę (200 ml) kaszy jęczmiennej.
  • Wlać do garnka 3 szklanki wody na każdą szklankę kaszy.
  • Wsypać sól i wlać olej.
  • Doprowadzić do wrzenia.
  • Wsypać kaszę intensywnie mieszając, żeby nie przykleiła się do dna.
  • Gotować na bardzo małym ogniu, tak długo aż woda się wygotuje. Co jakiś czas mieszać.
  • Gdy woda się wygotuje, zgasić gaz i przykryć garnek na kilka minut, żeby kasza doszła.
  • Na koniec zalać zimną wodą i odcedzić.
  • Można podawać.

Gotowe! Jedynym na co trzeba uważać to intensywność ognia, żeby nie przypalić kaszy.
Życzę smacznego!