Aby ugotować poprawnie makaron trzeba włożyć w to trochę serca. Jeśli brak doświadczenia, należy kierować się instrukcją na opakowaniu, można też skorzystać z poniższych wytycznych.
Czas przygotowania | ~10 minut | Czas gotowania | ~15 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | 4 talerze |
Składniki
- 1 Paczka makaronu spaghetti
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżeczki soli
- 4-5l wody
Sprzęt
- Garnek
- Durszlak
- Łyżka / warzecha
- Szczypce do makaronu
Sposób przygotowania
- Na dużym ogniu w garnku zagotować do wrzenia wodę.
- Włożyć makaron do garnka, delikatnie go uginając tak aby zmieścił się pod poziomem wody. Należy uważać, aby go nie połamać.
- Odczekać chwilę aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejszyć ogień.
- Gotować około 11 minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
- Od tego momentu należy próbować pojedynczych nitek, aby sprawdzić czy już jest dobry.
- Jeśli makaron uzyskał pożądaną miękkość, należy go odcedzić w durszlaku.
- 2 – 3 razy opłukać w zimnej wodzie, przecedzając go za każdym razem.
- Gdy odkapie cała woda, można nakładać na talerze.
Gotowe! Jeśli dostatecznie uważnie pilnowałeś/aś makaronu, powinien być al dente.
Życzę smacznego!