- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Jak ugotować makaron spaghetti

Aby ugotować poprawnie makaron trzeba włożyć w to trochę serca. Jeśli brak doświadczenia, należy kierować się instrukcją na opakowaniu, można też skorzystać z poniższych wytycznych.

Czas przygotowania ~10 minut Czas gotowania ~15 minut
Poziom trudności Poziom trudności: Średni
Ilość porcji 4 talerze

Składniki

  • 1 Paczka makaronu spaghetti
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 4-5l wody

Sprzęt

  • Garnek
  • Durszlak
  • Łyżka / warzecha
  • Szczypce do makaronu

Sposób przygotowania

  • Na dużym ogniu w garnku zagotować do wrzenia wodę.
  • Włożyć makaron do garnka, delikatnie go uginając tak aby zmieścił się pod poziomem wody. Należy uważać, aby go nie połamać.
  • Odczekać chwilę aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejszyć ogień.
  • Gotować około 11 minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
  • Od tego momentu należy próbować pojedynczych nitek, aby sprawdzić czy już jest dobry.
  • Jeśli makaron uzyskał pożądaną miękkość, należy go odcedzić w durszlaku.
  • 2 – 3 razy opłukać w zimnej wodzie, przecedzając go za każdym razem.
  • Gdy odkapie cała woda, można nakładać na talerze.

Gotowe! Jeśli dostatecznie uważnie pilnowałeś/aś makaronu, powinien być al dente.
Życzę smacznego!