Przed pieczeniem/smażeniem/grillowaniem mięsa należy je odpowiednio przygotować. Dzięki temu zapewnimy odpowiedni smak, aromat, kolor i fakturę. Aby to zrobić należy je dobrze zamarynować mięso, tak aby przesiąknęło jej smakiem. Oto jest mój sposób. Zapraszam!
Czas przygotowania | ~do kilkunastu minut | Czas gotowania | – |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | zależnie od ilości mięsa |
Składniki
- Mięso w postaci kotletów lub gulaszowe
- Marynata
Sprzęt
- Widelec
- Miska
- Deska do krojenia
- Łyżka
- Pokrywka
Sposób przygotowania
- Wcześniej przygotować marynatę w odpowiednim naczyniu – takim aby pomieściło całe mięso. W przypadku gulaszowego może być to zwykła miska, natomiast przy kotletach najlepsze są naczynia o dużej powierzchni dna.
- Mięso – zarówno gulaszowe jak i kotlety – gęsto po nakłuwać widelcem po obu stronach.
- Po nakłuwane mięso wkładać do marynaty dokładnie je obtaczając w niej. Nawet można wmasować marynatę, żeby lepiej spenetrowała otworki po widelcu.
- Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Jednakże im dłuższy będzie czas marynowania tym lepiej.
Gotowe! Teraz wystarczy wyjąć mięso z marynaty i je usmażyć/upiec lub wrzucić na ruszt.
Życzę smacznego!