Dobrze usmażone kotlety z karkóweczki zawsze i wszędzie chętnie zjem. Z tego powodu za każdym razem staram się je przygotować inaczej. Jako że bardzo lubię musztardę, postanowiłem dziś je w niej zamarynować przed smażeniem. Efekt okazał się znakomity.
Czas przygotowania | ~12 godzin | Czas gotowania | ~30 min |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 4 kotlety | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- Karkówka pokrojona na kotlety
- Olej do smażenia
- Marynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 4 łyżki musztardy stołowej
- Kilka szczypt soli
Sprzęt
- Deska do krojenia
- Tłuczek do mięsa
- Worek foliowy
- Miska
- Łyżka
- Pojemnik
- Patelnia
Sposób przygotowania
- Mięso rozbić tłuczkiem – najlepiej przez woreczek foliowy.
- Składniki marynaty wymieszać w miseczce.
- Kotlety dokładnie natrzeć z obu stron marynatą.
- Gdy karkówka jest pokryta marynatą musztardową należy po nakłuwać ją widelcem.
- Wsadzić mięso do pojemnika z pokrywką, po czym wstawić do lodówki na noc.
- Przed podaniem usmażyć na oleju.
- Stopień wysmażenia zależy od upodobań.
Gotowe! Podawać z kartoflami.
Życzę smacznego!