Z pieczarek można wyczarować wiele pyszności, wystarczy trochę wyobraźnie. Dla tego wegetariańskich kotlecików ciąg dalszy. Zapraszam!
Czas przygotowania | ~1 godzina | Czas gotowania | ~40 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 12 kotletów | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 800 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 2 i 1/2 łyżeczki cząbru
- 5 łyżek mąki pszennej
- Bułka tarta
- Margaryna do smażenia
- Pieprz i sól
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Miska
- Tarka
- Sitko i szmatka
- Talerze
- Patelnia
- Szklanka
Sposób przygotowania
- Pieczarki przemyć i zetrzeć na małych oczkach tarki.
- Wycisnąć nadmiar wody z pieczarek przy wykorzystaniu szmatki bądź gazy. Wodę zostawić na później.
- Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę i wrzucić do pieczarek.
- Wbić jajko do miski z pieczarkami i cebulą.
- Wsypać cząber.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Wsypać mąkę.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej.
- Usmażyć na rozgrzanej margarynie do smażenia.
- Z pozostałego tłuszczu i odsączonej wody z pieczarek zrobić sos, zagęszczając go mąką pszeną.
Gotowe! Podane wraz z ziemniaczkami polanymi sosem – wyborne!
Życzę smacznego!