- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Karminadle pieczarkowe

Z pieczarek można wyczarować wiele pyszności, wystarczy trochę wyobraźnie. Dla tego wegetariańskich kotlecików ciąg dalszy. Zapraszam!

Czas przygotowania ~1 godzina Czas gotowania ~40 minut
Poziom trudności Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12 kotletów
Kalorie Cena

Składniki

  • 800 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 łyżeczki cząbru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • Bułka tarta
  • Margaryna do smażenia
  • Pieprz i sól

Sprzęt

  • Nóż kuchenny
  • Deska do krojenia
  • Miska
  • Tarka
  • Sitko i szmatka
  • Talerze
  • Patelnia
  • Szklanka

Sposób przygotowania

  • Pieczarki przemyć i zetrzeć na małych oczkach tarki.
  • Wycisnąć nadmiar wody z pieczarek przy wykorzystaniu szmatki bądź gazy. Wodę zostawić na później.
  • Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę i wrzucić do pieczarek.
  • Wbić jajko do miski z pieczarkami i cebulą.
  • Wsypać cząber.
  • Przyprawić solą i pieprzem.
  • Wsypać mąkę.
  • Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej.
  • Usmażyć na rozgrzanej margarynie do smażenia.
  • Z pozostałego tłuszczu i odsączonej wody z pieczarek zrobić sos, zagęszczając go mąką pszeną.

Gotowe! Podane wraz z ziemniaczkami polanymi sosem – wyborne!
Życzę smacznego!