Odkurzyłem starą maszynkę do mielenia mięsa, więc postanowiłem zrobić coś z mielonego. Wybór padł na karminadle. Zwykłe nie wchodziły w grę ponieważ są zbyt oklepane. Chciałem zrobić coś wyjątkowego. Chwilę podumałem i postanowiłem napchać je fasolą. Efekt okazał sie bardzo dobry. Polecam.
Czas przygotowania | ~30 min | Czas gotowania | ~10 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 6 kotletów | ||
Kalorie | 5 kcal | Cena | 5 zł |
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 całe surowe jajko
- ½ cebuli
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- Bułka tarta
- Margaryna do smażenia
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Sprzęt
- Duża miska
- Sitko
- Nóż kuchenny
- Łyżeczka
- Łyżka
- Widelec
- Tłuczek
- Głęboki talerz
- Tacka
- Patelnia
Sposób przygotowania
- Fasolę odcedzić, wsypać do niej ½ łyżeczki soli i pognieść w małej misce na miazgę.
- Cebulę obrać i posiekać.
- Do dużej miski wrzucić: mięso, cebulę, przyprawy, mąkę i wbić jajko
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Uformować kotleciki. Najpierw pół garści fasoli uformować w kulkę, następnie oblepić szczelnie masą mięsną.
- Następnie obtoczyć w bułce tartej.
- Gotowe karminadle usmażyć na margarynie – około 5 minut z każdej strony.
Gotowe! Podawać z kartoflami i ogórkiem konserwowym.
Życzę smacznego!