Znów po niedzieli zostało za dużo rosołu, a nikt nie ma ochoty go jeść w tygodniu? Nie ma problemu, zawsze można go szybko przerobić na coś ciekawszego. Dzisiaj proponuję kartoflankę, którą można zrobić w dosłownie 35 minut – pod warunkiem obranych ziemniaków :). Zapraszam!
Czas przygotowania | ~15 minut | Czas gotowania | ~35 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 4 talerze |
Składniki
- 1000 g ziemniaków
- 3 łyżeczki majeranku
- 2-3 litry rosołu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Warzywa z rosołu
- Woda
- Pieprz i sól
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Garnek
- Łyżeczka
- Tarka
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Wrzucić do garnka, zalać wodą, przyprawić solą i pieprzem, po czym gotować.
- Gdy zmiękną wlać rosół, przyprawić majerankiem i zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną z wodą.
- Warzywa z rosołu albo pokroić w kostkę, albo utrzeć na tarce.
Gotowe! Ekspresowa przemiana rosołu w nową zupę.
Życzę smacznego!