Niedawno minął rok od założenia bloga – jeszcze pod szyldem Gastroopcja z czego jestem nawet dumny, że tak długo w miarę regularnie publikuję kolejne przepisy, które upichciłem. Dziś licznik opublikowanych przepisów (polskich) osiągnął juz 100! Z tego jestem jeszcze bardziej dumny i zadowolony :). Jako setny przepis dziś prezentuję tradycyjny wiejski obiad, do którego nie potrzeba zbyt wielu składników oraz finezji w kuchni. Idealnie nadaje się na szybki, pożywny obiad na przerwie w ciężkiej pracy fizycznej. Jednakże nie zalecam przesadzać z porcją, bo jeszcze się odechce pracować
Czas przygotowania | ~10 minut | Czas gotowania | ~30 |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 3 porcje |
Składniki
- 1,2 kg ziemniaków
- 6 jajek
- Karton maślanki
- 3-4 łyżki smalcu
- 2 cebule
- Sól
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Patelnia
- Garnek
- Tłuczek do kartofli
- Łyżka
Sposób przygotowania
- Kartofle obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
- Cebulę obrać, umyć i posiekać na drobną kostkę.
- W trakcie gotowania się ziemniaków usmażyć jajka sadzone. Lekko posolić każde.
- Maślankę rozlać do kubków.
- Ugotowane ziemniaki przecedzić.
- Do garnka z kartoflami wrzucić posiekaną cebulę oraz smalec – idealną opcją jest swojski, ale kupny ze sklepu też się nada.
- Kartofle ze smalcem i cebulą dokładnie ubić na jednolite puree.
- Podawać ziemniaki z jajkiem i maślanką.
Gotowe! Delikatnie mówiąc – niebo w gębie.
Życzę smacznego!
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie