Kiełbaska z grilla to standard, bo najłatwiej jest wrzucić taką na ruszt i poczekać chwilę. Ale można urozmaicić to proste danie specjalnymi przyprawami kupowanymi w sklepie lub samodzielnie wykonaną marynatą, dzięki której chrupiąca skórka pokryje się pyszną glazurą. Wystarczy kilka minut przed pieczeniem, aby całkowicie odmienić smak oklepanej kiełbaski z grilla. Zapraszam!
Czas przygotowania | ~5 minut | Czas gotowania | 5-15 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | zależnie od ilości kiełbasek |
Składniki
- Kilka kiełbasek
- ½ cytryny
- 3 ząbki czosnku
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżeczki bazylii suszonej
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- ½ łyżeczka pieprzu
Sprzęt
- Szklanka
- Moździerz
- Nóż kuchenny
- Praska do czosnku
- Łyżeczka
- Wyciskacz do cytrusów
Sposób przygotowania
- Obrać czosnek i przecisnąć do szklanki z olejem.
- Wycisnąć sok z cytryny i wlać do oleju.
- Bazylię utrzeć w moździerzu i dodać do szklanki.
- Przyprawić sosem sojowym i pieprzem i wymieszać.
- Kiełbaski ponacinać obu stron przed położeniem na ruszcie i ze wszystkich stron nasmarować marynatą.
- Co jakiś czas smarować nową warstwą marynaty.
Gotowe! Kiełbaski z lekką glazurą wspaniale smakują na świeżym powietrzu.
Życzę smacznego!