Muszę się przyznać, że gotując już od ponad 10 lat nigdy nie robiłem od zera klusek śląskich. Mieszkam na śląsku, ale jakoś dziwnym trafem nie pomyślałem wcześniej, żeby je przyrządzić, a tym bardziej napisać przepis na bloga. Dziś jednak naprawiam ten błąd i w końcu przygotowałem tradycyjne kluski śląskie, które podałem z gulaszem pieczeniowym. Zapraszam
Czas przygotowania | ~15 minut | Czas gotowania | ~35 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | 34 kluski |
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 1 surowe jajko
- 2 łyżki mąki pszennej(w wersji bezglutenowej pominąć)
- Mąka ziemniaczana w stosunku 1:4 do ziemniaków
- Sól i pieprz
Sprzęt
- Garnek
- Obierak do kartofli
- Praska do kartofli
- Łyżka
- Duża miska
Sposób przygotowania
- Kartofle obrać, umyć, pokroić w mniejsze kawałki i gotować w lekko osolonej wodzie aż zmiękną.
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do dużej miski.
- Uklepać równo na dnie, po czym podzielić je na 4 części.
- Jedną ćwiartkę zebrać i przerzucić na bok w misce.
- W uzyskaną lukę wsypać mąkę ziemniaczaną – tyle aby niemal szczelnie ją zasypać.
- Dodatkowo wbić jajko i dodać mąkę pszenną .
- Dokładnie wymieszać ciasto na jednolitą masę.
- Ręcznie uformować kluski w kształcie spłaszczonej kuleczki. W koniec w każdej zrobić zagłębienie palcem.
- W garnku zagotować osoloną wodę.
- Wrzucać kluski pojedynczo do wrzątku – przy dużej ilości lepiej partiami to robić.
- Gdy kluski wypłyną gotować jeszcze przez 3-5 minut.
- Kluski, które wypłynęły mieszać czasem warzechą – naciskając je płaską częścią łyżki drewnianej, aby się zanurzyły w wodzie.
- Warzechą lub cedzakiem wyławiać kluski i wyłożyć na talerz.
Gotowe! Doskonale nadają się do mrożenia na później.
Życzę smacznego!
Super wyglądają!