- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Kluski śląskie

Muszę się przyznać, że gotując już od ponad 10 lat nigdy nie robiłem od zera klusek śląskich. Mieszkam na śląsku, ale jakoś dziwnym trafem nie pomyślałem wcześniej, żeby je przyrządzić, a tym bardziej napisać przepis na bloga. Dziś jednak naprawiam ten błąd i w końcu przygotowałem tradycyjne kluski śląskie, które podałem z gulaszem pieczeniowym. Zapraszam

Czas przygotowania ~15 minut Czas gotowania ~35 minut
Poziom trudności Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji 34 kluski

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej(w wersji bezglutenowej pominąć)
  • Mąka ziemniaczana w stosunku 1:4 do ziemniaków
  • Sól i pieprz

Sprzęt

  • Garnek
  • Obierak do kartofli
  • Praska do kartofli
  • Łyżka
  • Duża miska

Sposób przygotowania

  • Kartofle obrać, umyć, pokroić w mniejsze kawałki i gotować w lekko osolonej wodzie aż zmiękną.
  • Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do dużej miski.
  • Uklepać równo na dnie, po czym podzielić je na 4 części.
  • Jedną ćwiartkę zebrać i przerzucić na bok w misce.
  • W uzyskaną lukę wsypać mąkę ziemniaczaną – tyle aby niemal szczelnie ją zasypać.
  • Dodatkowo wbić jajko i dodać mąkę pszenną .
  • Dokładnie wymieszać ciasto na jednolitą masę.
  • Ręcznie uformować kluski w kształcie spłaszczonej kuleczki. W koniec w każdej zrobić zagłębienie palcem.
  • W garnku zagotować osoloną wodę.
  • Wrzucać kluski pojedynczo do wrzątku – przy dużej ilości lepiej partiami to robić.
  • Gdy kluski wypłyną gotować jeszcze przez 3-5 minut.
  • Kluski, które wypłynęły mieszać czasem warzechą – naciskając je płaską częścią łyżki drewnianej, aby się zanurzyły w wodzie.
  • Warzechą lub cedzakiem wyławiać kluski i wyłożyć na talerz.

Gotowe! Doskonale nadają się do mrożenia na później.
Życzę smacznego!