Zdrowego i pożywnego kalafiora ciąg dalszy. Rozgnieciony z kilkoma dodatkami może przyjąć formę pysznych wegetariańskich kotlecików. Rodzina i znajomi zajadali się przez co w mgnieniu oka zniknęły wszystkie. Gorąco polecam.
Czas przygotowania | ~45 minut | Czas gotowania | ~12 minut na każdego kotleta |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 12 kotlecików | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 1 kg kalafioru
- 1 ząbki czosnku
- 1 jajko
- Olej
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- Sól
Sprzęt
- Garnek
- Miska
- Tłuczek do ziemniaków
- Praska do czosnku
- Talerze
- Patelnia
Sposób przygotowania
- Kalafior rozebrać na różyczki, umyć pod bierzącą wodą po czym wrzucić do zimnej osolonej wody z olejem.
- Doprowadzić wodę do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez 7 minut.
- Odcedzić kalafior, odczekać aż obeschnie, po czym wrzucić do miski.
- Pognieść różyczki kalafioru tłuczkiem do kartofli.
- Wsypać wszystkie zioła.
- Wsypać mąkę pszenną oraz bułkę tartą.
- Wbić całe jajko do miski.
- Przecisnąć czosnek przez praskę.
- Dokładnie wszystko wymieszać.
- Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej.
- Rozgrzać na patelni margarynę.
- Smażyć kotlety na średnim ogniu po około 5-7 minut z każdej strony.
Gotowe! Wspaniale nadają się jako dodatek do obiadu, bądź jako samodzielna przekąska w pracy.
Życzę smacznego!