Kasza jęczmienna jak wszystkie inne kasze cechują się bogactwem witamin i minerałów dlatego ważnym jest aby wróciła do łask na polskich stołach. Aby potrawy z kaszy nie były nudne można pokusić się o urozmaicenie w formie kotletów kaszanych z dodatkiem jajka na twardo. Po usmażeniu są na prawdę przepyszne.
Czas przygotowania | ~40 min | Czas gotowania | ~50 min |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | ~15 kotletów | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 cebula
- Sól i pieprz
- 5-7 łyżek mąki pszennej
- 3-4 łyżek bułki tartej
- 1/2 kostki margaryny
Sprzęt
- Garnek
- Miska
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Patelnia
Sposób przygotowania
- Kaszę ugotować na sypko.
- Ostudzić kaszę i wrzucić do dużej miski.
- Cebulę drobno posiekać i wrzucić do miski.
- Jajka na twardo obrać ze skorupki i drobno posiekać, bądź przecisnąć przez krajalnicę do jajek. Następnie wrzucić do miski.
- Wbić surowe jajko do miski z kaszą i pozostałymi składnikami.
- Wsypać około 5-7 łyżek mąki.
- Wsypać okolo 3-4 łyżek bułki tartej.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszać całość, tak aby masa uzyskała konsystencję umożliwiającą formowanie kotlecików.
- Uformować kotleciki na kształt zależny od upodobań. Ja robię lekko spłaszczone.
- Obtoczyć kotleciki w bułce tartej.
- Usmażyć na margarynie.
Gotowe! Usmażone kotleciki idealnie nadają się jako samodzielne danie/przekąska bądź jako alternatywa dla mięsa do większego obiadu. Zdecydowanie nie nadają się do mrożenia!
Życzę smacznego!
O coś dla mnie ?