Niedzielny obiad dla większości kojarzy się z kotletem schabowym, który jest smaczny, no ale co za dużo to i świnina nie zje. Dlatego warto urozmaicić chociaż sposób przyprawienia kotletów przed panierowaniem. Ja postanowiłem nadać polskiemu tradycyjnemu daniu akcent orientalo-indyjski. Idealne ku temu są kurkuma oraz curry, którymi przyprawiłem mięso przed smażeniem.
Czas przygotowania | ~20 minut | Czas gotowania | ~10 minut/kotlet |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 3 kotlety |
Składniki
- Schab pokrojony na kotlety
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- ½ łyżeczki tymianku
- 2 jajka
- Bułka tarta
- Mąka pszenna
- Margaryna do smażenia
- Sól i pieprz
Sprzęt
- Deska do krojenia
- Tłuczek
- Talerze
- Widelec
- Moździerz
- Patelnia
Sposób przygotowania
- Kotlety rozbić tłuczkiem.
- Curry, kurkumę i tymianek utrzeć w moździerzu i wymieszać z pieprzem.
- Mięso posolić z obu stron.
- Natrzeć mięso z każdej strony mieszanką przypraw.
- Opanierować każdego kotleta: najpierw maka, potem jajko następnie bułka tarta.
- Usmażyć na margarynie.
Gotowe! Podawać z tym co kto lubi.
Życzę smacznego!
pychotka! 😉
Gorąco polecam spróbować