- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Kotlety mielone – karminadle z kminkiem i pietruszką

Popularne kotlety mielone na śląsku zwane karminadlami można zrobić na wiele sposobów. Ja za każdym razem staram się robić je inaczej. Polecam dodać kminek i pietruszkę!

Czas przygotowania ~40 min Czas gotowania ~10 min na kotlet
Poziom trudności Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12 kotletów
Kalorie Cena

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki namoczonej bułki tartej
  • około 4 łyżek suchej bułki tartej
  • 3 łyżeczki kminku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • Pieprz i sól

Sprzęt

  • Miska
  • Nóż kuchenny
  • Deska do krojenia
  • Praska do czosnku
  • Talerze
  • Patelnia

Sposób przygotowania

  • Wrzucić do sporej miski mięso mielone i namoczoną bułkę tartą.
  • Cebulę i czosnek obrać z łupin.
  • Posiekać cebulę na drobną kostkę i wrzucić do miski.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Natkę pietruszki (same liście bez łodyżek) umyć, posiekać i wrzucić do miski.
  • Wbić 2 jajka.
  • Wsypać kminek, sól i pieprz.
  • Dokładnie wymieszać ręką.
  • W trakcie mieszania dosypywać suchej bułki tartej, tak długo aż masa nabierze odpowiedniej konsystencji. Ogólnie rzecz biorąc nie powinna być zbyt lepka i mokra.
  • Gdy masa jest odpowiednio wymieszana należy wysypać na talerz trochę dodatkowej bułki tarerj na panierkę.
  • Ręcznie uformować z masy mięsnej kotleciki. Ich wielkość zależy od upodobań. Ja zrobiłem szerokie, ale płaskie.
  • Każdy uformowany kotlecik dokładnie obtoczyć z każdej strony w bułce tartej.
  • Na koniec należy je usmażyć na rozgrzanej margarynie.

Gotowe! Można podawać z samą surówką, bądź jako dodatek do pełnoprawnego obiadu.
Polecam też zrobić większą ilość i część zamrozić na później.
Życzę smacznego!