- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Kotlety schabowe panierowane w sosie pieczeniowym

Spoglądając na mięso przygotowane do rozbicia na kotlety schabowe wpadłem na potencjalnie głupi pomysł. Mianowicie postanowiłem wykorzystać do panierki ciemny sos pieczeniowy z saszetki. Jako, że moim zadaniem było przyrządzenie tylko 2 sztuk stwierdziłem – raz kozie śmierć. Najwyżej nie będzie smakować. Jak pomyślałem tak zrobiłem i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!

Czas przygotowania ~1 godzina Czas gotowania 10-15 minut
Poziom trudności Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: zależnie od ilości mięsa

Składniki

  • Schab
  • 1 saszetka sosu pieczeniowego
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
  • Margaryna do smażenia

Sprzęt

  • Deska do krojenia
  • Nóż kuchenny
  • Tłuczek do mięsa
  • Talerz
  • Patelnia

Sposób przygotowania

  • Mięso oczyścić, po porcjować na kotlety – plastry grubości około 1 cm.
  • Plastry schabu rozbić tłuczkiem na kotlety grubości około 0,5 cm.
  • Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
  • Saszetkę ciemnego sosu pieczeniowego wysypać na talerz.
  • Obtoczyć dokładnie kotlety w proszku i odstawić na godzinę.
  • Kotlety smażyć na oleju i margarynie na małym ogniu, żeby miały czas zmięknąć i zrobić się soczyste.
  • Pozostały proszek sosu wykorzystać to przygotowania sosu na tłuszczu po smażeniu.

Gotowe! Można się zdziwić.
Życzę smacznego!