Marynata praktycznie zawsze opiera się na oleju lub na oliwie. Postanowiłem „lekko” to zmienić i zastąpić olej jajkiem rozbełtanym z przyprawami. Pojawił się pomysł i momentalnie go wdrożyłem w życie. Mięso poleżało sobie w takiej marynacie przez całą noc przed grillowaniem. Byłem niezmiernie ciekawy efektu.
Muszę przyznać, że mięso jest całkiem przyjemne w smaku. Zapraszam do spróbowania.
Czas przygotowania | ~12 godzin | Czas gotowania | 20-30 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | zależnie od ilości kawałków |
Składniki
- Kilka kotletów łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Sprzęt
- Miska
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Tłuczek do mięsa
- Łyżka
- Pokrywka na miskę
- Widelec
Sposób przygotowania
- Kotlety lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
- Następnie po nakłuwać mięso widelcem aby rozbić lekko włókna mięśni.
- Do miski wbić jajka i rozbełtać.
- Wszystkie przyprawy wrzucić do miski i wymieszać.
- Wrzucić kotlety i wymieszać, aby marynata pokryła mięso.
- Odstawić na 12 godzin do lodówki.
- Upiec na grillu odwracając kilka razy, aby równomiernie się przypiekły.
- Można polewać pozostałą marynatą, albo zrobić później omlet.
Gotowe! Mięso nabiera lekko jajecznego posmaku.
Życzę smacznego!