Każdy sposób na urozmaicenie niedzielnego kotleta schabowego jest dobry. Tylko trzeba to robić z głową, aby nie przedobrzyć. Niedawno kupiłem sobie krzaczek bazylii w markecie, co natchnęło mnie do wykorzystania jej w marynacie do kotletów. Dodatkowo zamarynowane mięso opanierowałem. Efekt spełnił oczekiwania :).
Czas przygotowania | ~2 godziny | Czas gotowania | ~10 minut/kotlet |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 3 kotlety |
Składniki
- Schab pokrojony na kotlety
- 7-9 listków świeżej bazylii
- ¼ szklanki oleju do smażenia
- 2 jajka
- Bułka tarta
- Mąka pszenna
- Margaryna do smażenia
- Sól i pieprz
Sprzęt
- Deska do krojenia
- Tłuczek
- Talerze
- Widelec
- Patelnia
- Miska z pokrywką
Sposób przygotowania
- Kotlety rozbić tłuczkiem.
- Bazylię drobno posiekać.
- Do szklanki oleju dodać bazylię, pieprz i sól, po czym wymieszać.
- Przelać marynatę do miski i dokładnie obtoczyć w niej mięso.
- Odstawić na parę godzin
- Opanierować każdego kotleta: najpierw maka, potem jajko następnie bułka tarta.
- Usmażyć na margarynie po kilka minut z każdej strony.
Gotowe! Świeża surówka doskonale dopełni to danie.
Życzę smacznego!