Mizeria z koperkiem i pietruszkę – delikatna modyfikacja tradycyjnej mizerii z koprem. Sposób pokrojenia ogórka leży w guście kucharza i ma znikomy wpływ na sam dodatek do obiadu, ale to jakie zioła dodamy już zmienia smak diametralnie. Zachęcam do eksperymentowania, aby urozmaicić obiad.
Czas przygotowania | ~1 godzina | Czas gotowania | – |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 4-5 salaterek |
Składniki
- 3 duże ogórki zielone
- ~⅓ l śmietany
- ~½ szklanki mleka
- ½ pęczka natki pietruszki
- ⅓ pęczka koperku
- Sól i pieprz zielony
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Miska
- Łyżka
Sposób przygotowania
- Ogórek i koper opłukać pod bieżącą wodą, po czym pokroić w cienkie talarki i wrzucić do miski.
- Koper i natkę pietruszki posiekać i dodać do ogórka.
- Posolić i popieprzyć do smaku.
- Zalać śmietaną i mlekiem i wymieszać.
- Odstawić do lodówki na około godzinę aby się przegryzło.
Gotowe! Zawsze smakuje przepysznie do pieczeni.
Życzę smacznego!