- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Nadziewane serem kotleciki mielone z curry

Karminadle wcale nie muszą być nudnymi kotletami. Warto je urozmaicić modyfikując przepis dodając ser i curry. Zapraszam do przepisu na przepyszne nadziewane serem kotleciki z curry.

Czas przygotowania ~40 minut Czas gotowania ~30 minut
Poziom trudności Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12 kotletów
Kalorie Cena

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g białej części pora
  • 100 g sera zółtego
  • 5 łyżek mąki
  • 7 łyżeczek curry
  • Pieprz i sól

Sprzęt

  • Nóż kuchenny
  • Deska do krojenia
  • Miska
  • Praska do czosnku
  • Talerze
  • Patelnia

Sposób przygotowania

  • Ser pokroić na kostkę.
  • Wsadzić mięso mielone do dużej miski.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę prosto do miski.
  • Wbić surowe jajka do mięsa.
  • Drobno posiekać por, po czym wrzucić do miski.
  • Przyprawić solą i pieprzem.
  • Wsypać curry i mąkę.
  • Dokładnie wymieszać gołą ręką.
  • W przypadku gdy masa okaże się zbyt rzadka i lepka należy dosypać więcej mąki i wymieszać.
  • Uformować kotleciki, wkładając do środka po kilka kwałków sera.
  • Kotleciki obtoczyć w mącę i układać na tacce.
  • Na koniec usmażyć na margarynie.

Gotowe! Idealnie smakują z kapustą kiszoną.
Życzę smacznego!