Naleśniki są podstawą różnych dań, które różnią się rodzajem farszu oraz sposobem zwinięcia. Można je także jeść samodzielnie posmarowane jedynie dżemem. Wtedy też są przepyszne.
Czas przygotowania | ~45 min | Czas gotowania | ponad 1 godzina |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 16 – 18 naleśników | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- ½l gazowanej wody mineralnej
- ½l mleka
- 1½ łyżki soli
- 2 jajka
Sprzęt
- Miska
- Mikser
- Łyżka
- Patelnia
- 2 szpatuły drewniane
- Chochla
- Talerz
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieścić w sporej misce.
- Zmiksować je na niskich obrotach do uzyskania gładkiego, płynnego ciasta.
- Odstawić na minimum ½ godziny.
- Rozgrzać olej na patelni o dość niskich ściankach, co ułatwi odwracanie naleśników.
- Należy pilnować, aby ogień nie był zbyt duży. Zazwyczaj pierwszy naleśnik jest stracony, ale pozwala na wyregulowanie ognia pod patelnią do odpowiedniego poziomu.
- Na jeden naleśnik, należy przeznaczyć mniej więcej 70 ml ciasta.
- Należy je równomiernie rozprowadzić, poprzez szybkie kręcenie patelnią, aby ciasto zdążyło się rozpłynąć na całej powierzchni, zanim przywrze do dna.
- W przypadku ubytków nowo smażonego naleśnika, należy uzupełnić je dodatkowymi kilkoma kroplami ciasta.
- W zależności od wielkości ognia jeden naleśnik powinno się smażyć w granicy 1 – 3 minut, na każdą stonę.
- Gdy patelnia ma odpowiednią temperaturę i jest wystarczająco naoliwiona, naleśnik powinien samoczynnie odkleić się od patelni.
Gotowe! Tak usmażone naleśniki można czymś nafaszerować, aby zjeść ze smakiem.
Życzę smacznego!
polecam ze szpinakiem albo czekoladą ?
Proste i smaczne ? Robiłam te naleśniki już kilka razy
Jedyny minus to czasochłonność. Ale zawsze chętnie zjem kilka