- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Naleśniki

Naleśniki są podstawą różnych dań, które różnią się rodzajem farszu oraz sposobem zwinięcia. Można je także jeść samodzielnie posmarowane jedynie dżemem. Wtedy też są przepyszne.

Czas przygotowania ~45 min Czas gotowania ponad 1 godzina
Poziom trudności Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 16 – 18 naleśników
Kalorie Cena

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • ½l gazowanej wody mineralnej
  • ½l mleka
  • 1½ łyżki soli
  • 2 jajka

Sprzęt

  • Miska
  • Mikser
  • Łyżka
  • Patelnia
  • 2 szpatuły drewniane
  • Chochla
  • Talerz

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki umieścić w sporej misce.
  • Zmiksować je na niskich obrotach do uzyskania gładkiego, płynnego ciasta.
  • Odstawić na minimum ½ godziny.
  • Rozgrzać olej na patelni o dość niskich ściankach, co ułatwi odwracanie naleśników.
  • Należy pilnować, aby ogień nie był zbyt duży. Zazwyczaj pierwszy naleśnik jest stracony, ale pozwala na wyregulowanie ognia pod patelnią do odpowiedniego poziomu.
  • Na jeden naleśnik, należy przeznaczyć mniej więcej 70 ml ciasta.
  • Należy je równomiernie rozprowadzić, poprzez szybkie kręcenie patelnią, aby ciasto zdążyło się rozpłynąć na całej powierzchni, zanim przywrze do dna.
  • W przypadku ubytków nowo smażonego naleśnika, należy uzupełnić je dodatkowymi kilkoma kroplami ciasta.
  • W zależności od wielkości ognia jeden naleśnik powinno się smażyć w granicy 1 – 3 minut, na każdą stonę.
  • Gdy patelnia ma odpowiednią temperaturę i jest wystarczająco naoliwiona, naleśnik powinien samoczynnie odkleić się od patelni.

Gotowe! Tak usmażone naleśniki można czymś nafaszerować, aby zjeść ze smakiem.
Życzę smacznego!