Po dość długiej przerwie w publikacji przepisów, wtem i wobec wracam do pracy. Mam nadzieję, że powrócę do regularnego dodawania nowych przepisów oraz recenzji. Na wielki powrót przygotowałem przepyszną, ale średnio zdrową nalewkę przygotowaną z niebieskich mentolowych cukierków typu Ice. Nalewka niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego jest idealną propozycją dla każdego. Smak oraz kolor zrobią wrażenie na gościach, jeśli taką podasz na stół. Zapraszam!
Czas przygotowania | ~20 minut | Czas gotowania | 3 dni |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 3 l |
Składniki
- 400 g cukierków typu Ice
- 2 l wody
- 1 l spirytusu 95%
Sprzęt
- Duży słoik
- Garnek
- Jakiś tłuczek
- Warzecha/łyżka
- Lejek
- Puste butelki
Sposób przygotowania
- Cukierki potłuc, i wrzucić do garnka.
- Zalać ½ l wrzącej wody.
- Grzać wodę z cukierkami na kuchence, przy jednoczesnym ciągłym mieszaniu.
- Gdy wszystkie cukierki się rozpuszczą, przelać do dużego słoika, zalać spirytusem, wymieszać, zakręcić i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie rozcieńczyć 1½ l wody i przelać do butelek.
Gotowe! Zaskocz znajomych.
Życzę smacznego!