Dla urozmaicenia mojej przygody kuchennej, postanowiłem zrobić nalewkę z cytryny, którą można zaimponować znajomym na imprezie. Goście na pewno docenią samodzielnie wykonaną nalewkę, która schłodzona wchodzi jak miód.
Czas przygotowania | minimum 3 dni | Czas gotowania | – |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | ~2 litry | ||
Kalorie | Cena | ~50 zł |
Składniki
- 7 cytryn
- 1 szklanka cukru
- 400 ml spirytusu 95%
Sprzęt
- Czajnik
- Miska
- Nóż kuchenny
- Duży słoik
- Łyżka
- Lejek
- Butelki
Sposób przygotowania
- Cytryny sparzyć wrzątkiem.
- Następnie obrać ze skórki.
- Po czym pokroić na ósemki.
- Wrzucić wszystkie do dość sporego słoika.
- Zasypać cukrem i wymieszać.
- Odstawić na kilka godzin w ciepłym miejscu aż cytryna puści trochę soku.
- Następnie zalać całość spirytusem i wymieszać.
- Odstawić na 2-3 dni do ciemnego ciepłego miejsca, aby alkohol przegryzł się przez owoce.
- Po trzech dniach nalewkę należy przelać przez sito.
- Kawałki owoców wycisnąć, aby odzyskać resztkę soku i alkoholu.
- Jeśli zależy komuś na klarowności nalewki powinien przefiltrować ją, przelewając przez lejek z gazą. Należy się liczyć z utratą %.
- Dolać około 1,5 litra wody przegotowanej i dokładnie wymieszać, aby resztka cukru się rozpuściła.
- Przelać do czystych butelek.
Gotowe! Dobrze smakuje nawet ciepła.
Życzę smacznego!