- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Nietypowy wigilijny barszcz

Święta już za rogiem, co prawda pogoda na to nie wskazuje. Z tego powodu pragnę zaprezentować moją interpretację wigilijnego barszczu. Jest dość nietypowa, pomimo to jest bardzo pyszna.Zapraszam!

Czas przygotowania ~30 min Czas gotowania 1,5 godziny
Poziom trudności Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 6 talerzy
Kalorie Cena

Składniki

  • ½ piersi z kurczaka
  • 1 kg buraków
  • 500 g kartofli
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • ½ łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Sól i pieprz

Sprzęt

  • Nóż kuchenny
  • Duży garnek
  • Łyżeczka
  • Praska do czosnku
  • Deska do krojenia

Sposób przygotowania

  • Marchew obieramy i myjemy po czym przekrawamy na pół i wrzucamy do garnka (10 l).
  • Wrzucamy także ziele angielskie oraz liście laurowe.
  • Wsypujemy 4 łyżeczki warzywka i przeciskamy przez praskę 1 ząbek czosnku.
  • Umytą pierś oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie kroimy na 3 kawałki i wrzucamy do garnka.
  • Składniki zalewamy wodą, tak aby połowa garnka była zapełniona.
  • Rozpoczynamy gotowanie na małym ogniu.
  • W między czasie obieramy i myjemy buraki, po czym tniemy je na kosteczkę.
  • Wszystkie buraki należy jednocześnie wrzucić do już gotującej się zupy.
  • Zbierające się szumowiny na powierzchni należy zebrać łyżką.
  • Następnie obieramy, myjemy i kroimy na połówki ziemniaki.
  • Najwcześniej po 20 minutach gotowania się buraków można dodać przygotowane kartofle.
  • Przeciskamy przez praskę kolejny ząbek czosnku oraz wsypujemy cząber, bazylię i tymianek.
  • Po 30 minutach od wrzucenia kartofli należy je wyjąć (oczywiście jeśli są już miękkie).
  • Wyjmujemy także marchew, po czym gotujemy, aż zmiękną buraki.
  • Gdy buraki już są miękkie wyjmujemy pierś, kroimy ją na kosteczkę i wrzucamy z powrotem do zupy.
  • To samo robimy z wyjętą wcześniej marchwią oraz przeciskamy przez praskę ostatni ząbek czosnku.
  • Kartofle można wykorzystać do zrobienia sałatki, albo zjeść, ponieważ nie wracają do zupy.

Gotowe! Urozmaicony świąteczny barszcz tradycyjnie podawać z uszkami.
Życzę smacznego!