Najnowsze

2017.05.15, poniedziałek
«Left Right»
«Left Right»

Jajka nadziewane pieczarkami

Jajka nadziewane pieczarkami

Na wszelkich imprezach – zazwyczaj rodzinnych – królują na stole jajka w majonezie. I dobrze bo są przepyszne, ale czasem warto zerwać z przyzwyczajeniami. Dlatego dziś prezentuję jajka nadziewane pieczarkami, które są doskonała ...

Kartoflanka na szybko

Kartoflanka na szybko

Znów po niedzieli zostało za dużo rosołu, a nikt nie ma ochoty go jeść w tygodniu? Nie ma problemu, zawsze można go szybko przerobić na coś ciekawszego. Dzisiaj proponuję kartoflankę, którą można zrobić w dosłownie 35 minut – pod warunkiem ...

Podwójnie gotowana wieprzowina w gorczycy

Podwójnie gotowana wieprzowina w gorczycy

Po dość długiej przerwie wracam z kolejnym przepisem na wieprzowinę – trzeba w końcu zmienić płytę ;). Dziś także wykorzystałem chińską metodę podwójnego gotowania mięsa. Jednakże tym razem drugim etapem jest dlugotrwałe duszenie w ...

Pomidorowy gulasz wieprzowy

Pomidorowy gulasz wieprzowy

Ostatnio dużo wieprzowiny – schabu w szczególności – w moich przepisach. Dziś prezentuję w sumie nie trudny, ale bardzo czasochłonny przepis na prawie gulasz pomidorowy z mięsem wieprzowym w roli głównej. Walory smakowe są bardzo ...

Zasmażane buraczki

Zasmażane buraczki

Zawsze trzeba dbać o solidną porcję witamin i minerałów przy każdym obiedzie. Dlatego polecam aby na talerzu znalazły się różne formy surówek i sałatek – przynajmniej jedna co dziennie. Na dzisiejszy obiad przyrządziłem pyszne i zdrowe ...

Sposób na klarowny rosół

Sposób na klarowny rosół

W trakcie gotowania zupy na mięsie można zaobserwować wytrącanie się tzw. szumowin – najbardziej widoczne jest to w przypadku rosołu. Związane jest to ze ścinaniem się pozostałej krwi w mięsie, przez co powstaje na powierzchni zupy ta ...

Pikantny olej pepperoni

Pikantny olej pepperoni

Jeśli tak jak ja lubicie sobie upikantnić potrawy, to na pewno spodoba się Wam ten przepis. Idealny olej do surówek, który nada wszystkiemu wspaniałej pikantności.

Glutaminian Sodu – Odkrycie na miarę XX w.

Glutaminian Sodu – Odkrycie na miarę XX w.

Glutaminian sodu (MSG, E621) jest solą sodową kwasu glutaminowego. Znany jest także jako Aji-no-moto („istota smaku”). W 78% składa się z kwasu glutaminowego i w 22% z sodu i wody. Powszechnie stosowany jest jako wzmacniacz smaku dodawany do ...

[pojemnik] Pojemnik na cytryne FACKELMANN

[pojemnik] Pojemnik na cytryne FACKELMANN

Czy często borykasz się z wysychającą cytryną w lodówce, lub przesiąkającą zapachem mięsa i innych przechowywanych aromatycznych produktów? Ja miałem ten problem przez dłuższy czas, ponieważ uwielbiam mocną czarną herbatę z plastrem cytryny. ...

Bezglutenowa fasolka po bretońsku

Bezglutenowa fasolka po bretońsku

Dawno w domu nie gościła typowa fasolka po bretońsku z białej moczonej fasoli! Idealny powód aby takową przyrządzić. W sumie wyjątkowo nie udziwniałem przepisu. Jedynym wyjątkiem jest zagęszczenie samej zupki mąką ziemniaczaną, aby pozbyć się ...