Kalafior charakteryzuje się bogactwem witamin i minerałów. Polecam włączyć go do swojej diety i jeść go przynajmniej kilka razy. Jego walory smakowe można podkreślić odpowiednimi przyprawami oraz szczelną panierką. Zapraszam do spróbowania panierowanego kalafiora.
Czas przygotowania | ~50 minut | Czas gotowania | ~1,5 godziny |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 4 talerze | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 800g kalafiora
- 3 łyżeczki wegety
- Mąka pszenna
- Bułka tarta
- 3 jajka
- Pieprz i sól
- 1/2 kostki margaryny do smażenia
- (opcjonalnie) 1 duża cebula
- (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Garnek śrendi
- Widelec
- Głęboki talerz
- 2 płytkie talerze
- Patelnia
- Deska do krojenia
Sposób przygotowania
- Kalafior obrać z liści, pokroić na średnie różyczki i dokładnie wypłukać.
- Gotować przez ~40 min w wodzie osolonej wegetą.
- Gdy kalafior zmięknie – należy uważać, aby nie rozgotować – wyciągnąć na talerz do ostudzenia i odcedzenia. (wodę zostawić)
- Przygotować trzy talerze:
- z mąką (około 5-7 łyżek)
- z bułką tartą (około 5-7 łyżek)
- z jajkami rozbełtanymi z pieprzem i solą (najlepiej głęboki)
- Opanierować każdą z rózeczek, obtaczając je w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
- Kalafior w panierce następnie usmażyć na margarynie.
- (opcjonalnie) Można wykorzystać tłuszcz po smażeniu oraz wodę po kalafiorze do zrobienia sosu. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na tłuszczu cebulę, następnie dodać czosnek. Zalać 2-3 chochlami wody po kalafiorze. Na koniec zagęścić mąką.
Gotowe! Podałem z ziemniakami polanymi sosem kalafiorowym, ale idealnie pasują także jako przekąska na imprezę rodzinną.
Życzę smacznego!