Chciałem zrobić swojego rodzaju falafele z czerwonej fasoli, ale podczas procesu twórczego coś poszło nie tak i kompletnie nie wyszły tak jak należy. Szkoda było się pozbyć nieudanego dania, dlatego postanowiłem to odratować i zrobić pastę z czerwonej fasoli z czosnkiem i cebulką. Pomimo tego, że bazą była kuchenna porażka, sama pasta okazuje się pyszniutka. Zapraszam!
Czas przygotowania | 15 minut | Czas gotowania | 10 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | 1 średnia miska |
Składniki
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pieprz i sól
- Olej do smażenia
Sprzęt
- Miska
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Tłuczek do kartofli
- Patelnia
- Praska do czosnku
- Durszlak
Sposób przygotowania
- Fasolę przecedzić przez durszlak i wrzucić do miski.
- Rozgnieść fasolę tłuczkiem.
- Cebulę posiekać na drobną kostkę i wrzucić do miski.
- Przecisnąć przez praskę czosnek.
- Przyprawić pieprzem i solą
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć całą masę mieszając.
- Przełożyć do miski z wieczkiem.
Gotowe! Pasta okazuje się doskonałym dodatkiem do sałatki, albo na chleb.
Życzę smacznego!