Mój ulubiony przepis na sos czosnkowy na musztardzie i majonezie stał się całkie popularny na blogu. Dlatego postanowiłem wykorzystać go do upieczenia piersi z kurczaka. Efekt okazał się powalający. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego. Zapraszam!
Czas przygotowania | ~12 godzin | Czas gotowania | ~1 godzina |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 12 kawałków | ||
Kalorie | Cena |
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- Sos czosnkowy na musztardzie
- 4 łyżki margaryny do smażenia
- Olej do smażenia
- Pieprz i sól
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Widelec
- Łyżka
- Naczynie żaroodporne
- Pokrywa naczynia żaroodpornego
- Patelnia
- Piekarnik
Sposób przygotowania
- Pierś umyć, rozdzielić i oczyścić z niepotrzebnych elementów (takich jak kość itp).
- Przygotować sos czosnkowy na musztardzie i majonezie najlepiej zwiększając proporcje 3-krotnie.
- Wyciąć z piersiach kieszonkę wzdłuż jednego z boków.
- Podziurawić gęsto mięso widelcem.
- Nasmarować pierś sosem czosnkowym wewnątrz wyciętej kieszonki oraz na zewnątrz.
- Ponownie po nakłuwać pierś widelcem.
- Odstawić mięso do lodówki na noc w naczyniu z pokrywką.
- Na drugi dzień piersi przyprawić pieprzem i solą z obu stron.
- Obsmażyć na oleju przez około 10 min z każdej strony, po czym ponownie nasmarować sosem czosnkowym.
- Rozgrzać piekarnik do 180°.
- Ułożyc mięso w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek położyć łyżkę margaryny.
- Piec około 40 minut w międzyczasie obracając mięso i dokładając dodatkowe 2 łyżki margaryny.
- Upieczone mięso po porcjować i podawać.
Gotowe! Podawać z kartoflami i polać sosem wytopionym z mięsa.
Życzę smacznego!