Mamy ostatni zryw lata przed jesienią, dlatego warto jeszcze to wykorzystać i po grillować trochę. Będzie to okazja, żeby przetestować mój ostatni przepis, który własnie mam przyjemność zaprezentować – mianowicie pierś z kurczaka marynowaną w gorczycy. Ilość składników jest wręcz minimalistyczna i może się wydawać dość dziwna, ale zapewniam, że smak potrawy jest wyborny. Warto czasem wypróbować nietypowego połączenia przypraw, których bardzo rzadko się używa w codziennej kuchni. Zapraszam!
Czas przygotowania | ~1 godzina | Czas gotowania | ~20-25 minut |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji | 6-10 kawałków |
Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki gorczycy
- ½ łyżeczki pieprzu kolorowego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 liść laurowy
- 3-4 łyżek oliwy z oliwek
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Widelec
- Deska do krojenia
- Moździerz
- Miska
- Grill

Sposób przygotowania
- Pierś oczyścić z błonek, tłuszczu oraz kości i chrząstki. Po czym pokroić w poprzek na plastry o grubości około 1,5 cm.
- Mięso po nakłuwać gęsto widelcem.
- W moździerzu utrzeć gorczycę, pieprz, sól oraz liść laurowy.
- Mięso wrzucić do miski, zasypać przyprawami, zalać oliwą i dokładnie wymieszać rękami, i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
- Zamarynowane mięso upiec na grillu przez około 20-25 minut. W międzyczasie odwrócić na drugą stronę. Może okazać się, że będzie potrzebne więcej czasu.
Gotowe! Krótko mówiąc, efekt przeszedł moje oczekiwania.
Życzę smacznego!