Po dość długiej przerwie wracam z kolejnym przepisem na wieprzowinę – trzeba w końcu zmienić płytę ;). Dziś także wykorzystałem chińską metodę podwójnego gotowania mięsa. Jednakże tym razem drugim etapem jest dlugotrwałe duszenie w przepysznym sosie musztardowym. Zdecydowanie warto poświęcić tyle czasu na dokładne uduszenie kawałka mięsa ponieważ gwarantuje to delikaność oraz wspaniały smak i aromat.
Czas przygotowania | ~5 minut | Czas gotowania | ~3 godziny |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 4-5 kawałków |
Składniki
- 400 g wieprzowiny (ja użyłem schabu)
- Składniki na rosół
- 4 łyżeczki gorczycy
- 5 łyżeczek musztardy
- Woda
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki margaryny do smażenia
- 2-3 łyżek mąki pszennej
- Pieprz i sól
Sprzęt
- Brytfanna
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Łyżka
- Łyżeczka
- Szklanka
- Moździerz
Sposób przygotowania
- Mięso opłukać, oczyścić po czym gotować przez ponad godzinę ze składnikami na rosół.
- Następnie wyciągnąć mięso, rosół ugotować do końca wg przepisu.
- W brytfannie rozpuścić margarynę i smalec. Podsmażyć mięso z każdej strony.
- Dolać wody,wsypać gorczycę i dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie. W razie potrzeby dolewać wody i raz na jakiś czas przewrócić mięso na drugą stronę.
- Gdy mięso zmięknie przyprawić solą i pieprzem, po czym dusić dalej.
- Po około 2 godzinach duszenia – może być potrzebne więcej jeśli większy kawałek mięsa wykorzystałeś – wyciągnąć mięso i odstawić na deskę, aby odpoczęło.
- W między czasie przygotować sos – dodać musztardę i zagęścić mąką ile potrzeba.
- Mięso pokroić na kawałki ~1,5 cm.
Gotowe! Podawać z ryżem lub kartoflami.
Życzę smacznego!
Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie