- Poradnik Smaku - http://poradnik-smaku.pl -

Podwójnie gotowany kotlet schabowy

Mały zastój się zrobił na blogu, przez brak czasu na gotowanie i pisanie przepisów.. No ale wracam do regularnego publikowania! Dziś zaserwuję Wam prosty kolejny prosty sposób na urozmaicenie oklepanego kotleta schabowego. Inspiracja zaczerpnięta z kuchni chińskiej gdzie mięso często jest poddawane podwójnej obróbce cieplnej, dzięki czemu można uzyskać niepowtarzalny smak.

Czas przygotowania ~60 minut Czas gotowania ~10
Poziom trudności Poziom trudności: Bardzo łatwy
Ilość porcji: 4-5 kotletów

Składniki

  • ½ kilograma schabu
  • 1 l oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta
  • 3 łyżeczki nasion kolendry
  • 3 słodkiej papryki w proszku
  • Sól i pieprz

Sprzęt

  • Nóż kuchenny
  • Deska do krojenia
  • Rondel
  • Garnek
  • Tłuczek do mięsa
  • Łyżka
  • 3 głębokie talerze
  • Widelec
  • Moździerz

Sposób przygotowania

  • Mięso pokroić na około 1 cm plastry, po czym wrzucić do garnka z przygotowanymi składnikami na rosół i gotować.
  • Gdy woda się zagotuje, należy przez około 30 minut gotować zupę wraz z kotletami.
  • Po tym czasie wyłowić kotlety i odstawić do ostudzenia.
  • Mięso rozbić tłuczkiem, uważając aby się nie rozpadły.
  • W moździerzu utrzeć kolendrę, paprykę, sól i pieprz.
  • Gotową mieszanką przypraw natrzeć mięso z obu stron.
  • W talerzach przygotować rozbełtane jajka, mąką i bułkę tartą.
  • Panierować dwukrotnie w sekwencji: mąka, jajko, bułka tarta.
  • Kotlety usmażyć na głębokim tłuszczu.

Gotowe! Podawać w tradycyjny sposób
Życzę smacznego!


Andrzejkowa uczta