Pomidorowa jaka jest każdy widzi. Bardzo oklepana zupa, ale dodając jeden mniej standardowy składnik można całkowicie odmienić smak i sposób jej postrzegania. Wystarczy niewielka ilość, a efekty są piorunujące. Zapraszam!
Czas przygotowania | ~25 minut | Czas gotowania | ~2 godziny |
---|---|---|---|
Poziom trudności | ![]() |
||
Ilość porcji: | 4-6 talerzy |
Składniki
- 1 karton przecieru Łowicz
- 1 porcja rosołowa
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 cebule
- ½ papryki czerwonej
- 7 kulki ziela angielskiego
- 5 liście laurowe
- ½ pęczka natki pietruszki
- Olej roślinny
- 350 g makaronu nitek
- Sól i pieprz
Sprzęt
- Nóż kuchenny
- Deska do krojenia
- Garnek duży
- Garnek średni
Sposób przygotowania
- Warzywa obieramy.
- Do dużego garnka wkładamy: porcję rosołową, marchew, pietruszkę, 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i pieprz; po czym zalewamy wodą i gotujemy okolo 2 godziny.
- Równocześnie siekamy cebule i kroimy w kostkę paprykę.
- ⅓ cebuli zostanie dodana do rosołu po godzinie. Resztę należy podsmażyć na oleju roślinnym, wraz z resztą ziela angielskiego i liści laurowych.
- Po paru minutach dodajemy paprykę i podduszamy.
- Jak papryka zacznie mięknąć, wlewamy przecier Łowicz i gotujemy kilka minut. Jeśli rosół jest gotowy – wlewamy go do pomidorów.
- W międzyczasie gotujemy makaron nitki.
- Gdy wywar z warzyw i kury jest wlany do pomidorów, należy rozebrać porcję rosołową z mięsa, pokroić je w kostkę i dodać do zupy wraz z makaronem.
- Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki posiekaną.
Gotowe! Trochę czasu zajmuje, ale warto.
Życzę smacznego!